روستای ناوخ شهرستان قوچان

به وبلاگ روستای ناوخ شهرستان قوچان خوش آمدید

روستای ناوخ شهرستان قوچان

به وبلاگ روستای ناوخ شهرستان قوچان خوش آمدید

نویسندگان
طبقه بندی موضوعی
در گفت و گو با یک پیشکسوت مطرح شد:
ریشه افت «کشتی آزاد» کم توجهی به «کشتی چوخه» است
خراسان رضوی - مورخ چهارشنبه 1394/02/16 شماره انتشار 18964
عکس:باقر اوحدی
آزمون: حضور در لیگ برتر کشور به شرط توجه به کشتی گیران بومی بسیار موثر است

علی ترابی/ در یکی از روزهای بهاری به دیدار مردی رفتیم که در ۷۵سالگی روحیه ای شاد و دوست داشتنی دارد و روحیه پهلوانی در صحبت و رفتارش به وضوح دیده می شود و در کارهای خیر هم همیشه پیشقدم است. «ابراهیم آزمون» نامی آشنا برای اهالی کشتی خراسان رضوی است. از آنجا که دیدگاه های پیشکسوتان کشتی همیشه راهگشای ماست، به سراغ وی رفتیم و با وی همکلام شدیم...

کشتی را از کجا و زیر نظر چه کسی آغاز کردید؟

-متولد ۱۳۱۹ از شهرستان قوچان هستم. در نزدیکی محله سکونت ما باشگاه کشتی به نام «پهلوانی» وجود داشت که کشتی را از آنجا آغاز کردم. در آن زمان در باشگاه ها هم رشته زورخانه و باستانی و هم رشته کشتی آموزش داده می شد که ابتدا آموزش کشتی را نزد فردی به نام «پهلوانی» آغاز کردم و سپس کشتی را به صورت حرفه ای زیرنظر پهلوان «بهادری» ادامه دادم.

اولین مقامی را که در مسابقات رسمی کسب کرده اید به خاطر دارید؟

-اولین مسابقه رسمی که در آن شرکت کردم، سال ۱۳۳۷ در رقابت های «آموزشگاهی فردوس» بود. در آن زمان ۱۶ یا ۱۷سال بیشتر نداشتم که مقام سومی را به دست آوردم و خیلی مورد توجه مسئولان قرار گرفتم. همین مسئله باعث شد که کشتی را با جدیت بیشتری دنبال کنم.

در چه وزنی کشتی می گرفتید؟

طی سال هایی که کشتی می گرفتم به تناوب در وزن های ۶۰، ۶۸، ۷۴، ۷۸ و حتی در وزن ۹۰ کیلوگرم هم به میدان می رفتم. مهم ترین مسابقات در دوران ما رقابت های استانی بود که همه قهرمانان و پهلوانان استان در این رقابت ها حضور پیدا می کردند و سطح این مسابقات هم به لحاظ فنی خیلی بالا بود که الان کمتر در چنین سطحی برگزار می شود.

مهم ترین مسابقاتی که در آن شرکت کردید چه بود و چه عنوان هایی به دست آوردید؟

- در رقابت های قهرمانی استان، ۵ بار با تیم قوچان اول شدم و ۲ مرتبه هم با تیمی از مشهد به مقام قهرمانی دست پیدا کردم. سال ۴۱ و ۵۱ در ۶۲ کیلوگرم قهرمان کشور شدم و سال ۵۲ قهرمان کشتی کارگران کشور شدم. سال ۴۰ هم در مسابقات چند جانبه در همدان بر سکوی قهرمانی ایستادم. سال ۴۳ هم مسابقه ای به نام «جام مازندران» در ساری برگزار شد که در آن مسابقه در وزن ۶۸ کیلوگرم قهرمان شدم. همچنین سال ۴۳ مسابقاتی با عنوان جام کیهان در مشهد با حضور جهان پهلوان تختی برگزار شد که در پایان لوح قهرمانی را از جهان پهلوان تختی دریافت کردم.

به مسابقات خارج از کشور هم اعزام شده اید؟

- به عنوان کشتی گیر نه؛ اما به عنوان سرپرست به همراه تیم «خراسان بزرگ» به کشور شوروی اعزام شدم و به همراه تیم ملی کشتی پیشکسوتان هم به کشورهای فرانسه، بلغارستان و ترکیه سفر کرده ام.

در زمینه مربیگری هم فعالیت داشته اید؟

- ۴ یا ۵ سالی قبل از انقلاب اسلامی ،مربی تیم کشتی دانشگاه فردوسی بودم.مدتی هم در سقز کردستان که محل خدمت سربازی ام بود، مربیگری کردم و هر سال هم به این شهر سفر می کنم که با استقبال خوبی رو به رو می شوم.

در گذشته بیشتربا چه کسانی کشتی تمرین می کردید و سرمربی هایتان چه کسانی بودند؟

- در آن زمان با تیم منتخب کشتی استان به سرمربیگری مرحوم کریم محمدیان(پدر کشتی استان) در باشگاه خیام (واقع در ایستگاه سراب) که الان تعطیل شده است، تمرین می کردیم. افتخار داشتیم با بزرگانی همچون شورورزی،وفادار، گلمکانی،فخرایی،بهادری،ناجی،خادم ،محجوب و .... تمرین می کردیم. همچنین با برخی از کشتی گیران نخبه استان مثل حاج رضا احدیان، بهمنی،بنی نجار،ناجی،معرب،بامشکی،خدادادی و... در یک تیم عضویت داشتم. در آن زمان تعداد کشتی گیران مدعی زیاد بود که در هر وزنی هم معمولاً چند کشتی گیر مقتدر حضور داشت و تا روز مسابقه اصلاً مشخص نبود که کدام کشتی گیر قرار است روی تشک برود. بعدها که «باشگاه خیام» تعطیل شد، تمرینات تیم منتخب در باشگاه سعد آباد(صحرایی فعلی) برگزار می شد.

جهان پهلوان تختی زیاد به مشهد سفر می کرد؛ آیا خاطره ای از ایشان دارید؟

-مرحوم تختی برای کشتی گیران شهرستانی همیشه احترام خاصی قائل بود.پهلوانانی همچون وفادار و شورورزی را هم خیلی دوست داشت و هر زمان به مشهد سفر می کرد حتماً به منزل مرحوم پهلوان وفادار می رفت. تختی زمانی با وفادار دوست شد که در یک مسابقه حساس برای کسب بازوبند پهلوانی به وفادار باخت.اما این باخت باعث رفاقت بیشتر بین تختی و وفادار شد. جهان پهلوان تختی خصلت های خوبی داشت.اگر از او به نیکی یاد می‌کنند واقعاً «جهان پهلوان» به تمام معنا بود. یادم می آید مسابقات قهرمانی کشور در شیراز بود که در آن موقع وفادار در مرز 40 سالگی قرار داشت. فینال قراربود بین تختی و وفادار برگزار شود. عده ای به تختی گفته بودند که الان وقت انتقام شکست قبلی است، اما تختی در جوابشان گفت اگر قرار به انتقام باشد باید در زمان جوانی باشد نه دوران پیری... .

به نظر شما وضعیت کنونی کشتی با گذشته چقدر فرق کرده است؟

- در زمان گذشته کشتی گیران بیشتر به دنبال «آمادگی جسمانی» و «قدرت» بودند. البته یادگیری فنون هم مهم بود. اما امروز کشتی خیلی تغییر کرده است. از نظر فنون هم با تغییرات زیادی رو به رو شده و الان کشتی با «سرعت» همراه است که این مسئله مسابقات را نیز زیباتر می کند.

به نظر شما چرا کشتی خراسان رضوی از اوج فاصله گرفته است؟

-در این زمینه به 2 موضوع می توان اشاره کرد؛ یکی این که از زمانی که ورزش زورخانه ای و کشتی از هم جدا شد، کشتی هم به نوعی افت کرد. اما مهم ترین ریشه افت کشتی استان را می توانم به بی توجهی به «کشتی چوخه» عنوان کنم. الان به کشتی چوخه اصلاً توجهی نمی شود و بسیاری از ورزشکاران مستعد به سوی جودو رفته اند. اگر از چوخه کاران در کشتی استفاده می کردیم، حتماً می توانستیم کشتی گیران خوبی در کشور داشته باشیم. به عنوان مثال خیلی از پهلوانان گذشته همچون شورورزی، وفادار، سخدری، بهادری و .... ابتدا چوخه کار بودند که بعد ها به کشتی روی آوردند و موفق هم بودند. این مسئله یک آسیب است که مسئولان باید به آن توجه ویژه ای کنند. البته یکی دیگر از موضوعات مورد بحث هم این است که به رده های پایه هم توجه لازم نشده است.

نظر شما درباره این که نماینده ای از استان در لیگ برتر حضور داشته باشد، چیست؟

-حضور یک تیم کشتی در لیگ برتر از خیلی جهات خوب است و باعث رونق کشتی استان می شود. اما در این بین، نیاز است به حضور کشتی گیران بومی هم توجه بیشتری شود تا کسب تجربه کنند. به نظرم فدراسیون هم باید قوانینی تعیین کند که باشگاه ها حتماً چند کشتی گیر بومی هم داشته باشند.

عملکرد هیئت کشتی فعلی را چطور ارزیابی می کنید؟

-هر هیئتی تمام تلاش خود را برای موفقیت به کار می‌گیرد. در حال حاضر هم هیئت فعلی و شخص جناب بامشکی در باره خیلی از مسائل با پیشکسوتان و اهل فن مشورت می کند و کارهای خوبی هم در رده پایه انجام شده است که ان شاء ا... نتیجه کار آن را طی چند سال آینده مشاهده خواهید کرد.

نظرتان درباره توجه به پیشکسوتان چیست؟

-مردم همیشه گوش شکسته ها را خیلی دوست دارند و نسبت به آنها ابراز علاقه می کنند. اما در مقابل، یک پیشکسوت هم باید خیلی مهربان و خوش رفتار باشد. وظیفه پیشکسوتان کشتی در جامعه خیلی سنگین است و در مجموع ما نسبت به این مردم ورزش دوست بدهکار هستیم.

و سخن پایانی؟

-تشکر ویژه ای از «روزنامه خراسان» دارم که بارها مشاهده کردم از پهلوانان و گذشتگان یادی کرده که واقعاً ارزشمند است.

۹۴/۰۲/۱۶
حسین جاهدناوخ